יותר ויותר מקרים של דירות עמוסות לעייפה בחפצים, פסולת וריחות קשים מתגלים בשכונות השקטות של רמת גן. המרכז הארצי לפינוי דירות מדווח: "מדובר במכת מדינה שהופכת לחלק בלתי נפרד מהאתגר העירוני של המאה ה-21".
רמת גן, עיר מטופחת וירוקה, נהנית מתדמית של שלווה אורבנית במרחק נגיעה מתל אביב. אבל מאחורי הדלתות הסגורות של דירות רבות בעיר, מתרחשים לעיתים סיפורים אחרים לגמרי. כאלה שלא רואים מבחוץ – אבל קשה להתעלם מהשפעתם.

דיירים מבוגרים, לעיתים בודדים, חיים בתוך דירות שהפכו למחסנים צפופים ומוזנחים. ערימות של עיתונים, קופסאות שימורים, ביגוד ישן, מכשירי חשמל מקולקלים, ואפילו אשפה ביתית שמצטברת במשך חודשים. המצב הזה, שמכונה "אגרנות כפייתית", אינו רק תופעה נפשית – אלא בעיה ציבורית של ממש.
מה זו בעצם אגרנות כפייתית?
אלעד, מהמרכז לפינוי דירה בישראל מסביר: "מדובר בהתנהגות חוזרת שבה אדם מתקשה לזרוק פריטים – גם אם אין להם ערך, ולעיתים גם אם הם מהווים סכנה תברואתית. זה יכול לנבוע מטראומה, תחושת חוסר שליטה או צורך עמוק בהיצמדות לעבר. מה שצריך להבין הוא שזה לא 'עצלנות' – זו מצוקה".
המקרים הנפוצים ביותר בעיר מגיעים משכונות וותיקות – גפן, רמת השקמה, רמת עמידר והקריה. לעיתים אלו דירות שנשארו ללא תחזוקה במשך שנים, ולעיתים מדובר גם בדירות ירושה שנותרו ללא דורש – עד שהשכנים מתלוננים או שהעירייה מתערבת.

השלכות חמורות על הסביבה והשכנים
אגרנות קיצונית יוצרת לא רק אי נוחות, אלא סכנות בריאותיות ממשיות. ריחות קשים, עובש, חרקים, מכרסמים, ולעיתים גם סכנת שריפה בגלל חפצים דליקים או חסימת יציאות חירום. במקרים חמורים במיוחד, פינו אנשי 'המרכז לפינוי דירה בישראל' דירות שהפכו לבלתי ראויות למגורים – עם קירות שחורים מעובש, תשתיות שקרסו, וכלי מטבח עם שאריות מזון בני חודשים.
"בכל שכונה שבה טיפלנו, גילינו שהשכנים סבלו במשך זמן רב בשתיקה", מספר עמית גולן, רכז שטח אזורי במרכז הארצי. "אבל אגרנות היא לא עניין פרטי בלבד. זו סכנה שדורשת טיפול מקצועי ורגיש – ולעיתים גם סיוע מהרשויות המקומיות".
איך מתבצע פינוי דירה מרובת תכולה?
פינוי דירה במצב קיצוני שונה לחלוטין מהובלה רגילה. זה תהליך מורכב הדורש:
- מיון זהיר של החפצים, תוך ניסיון לאתר פריטים חשובים כמו תעודות, מזכרות משפחתיות או כספים מוסתרים.
- פינוי הדרגתי ומבוקר – כדי להימנע מהתנגדות הדייר ולהתחשב בקושי הרגשי שבפרידה.
- שינוע מסודר של החפצים והפסולת, כולל גרירה, הרמות, ולעיתים אף שימוש בציוד כבד או מנופים.
- ניקוי, חיטוי והדברה יסודיים, כדי להחזיר את הדירה למצב ראוי למגורים.
- ליווי רגשי ותיאום עם גורמי רווחה, כאשר נדרש טיפול משלים לדייר.
במקרים רבים, במיוחד כאשר הדיירים אינם משתפים פעולה או נתקלים בקושי נפשי, המרכז עובד בשיתוף פעולה עם עובדות סוציאליות מהעירייה, ולעיתים גם עם בני משפחה, ועדי בתים או אפוטרופוסים משפטיים.

הפתרון מתחיל בזיהוי
לפי המרכז הארצי לפינוי דירות, האתגר האמיתי הוא לא הפינוי – אלא ההכרה בבעיה. משפחות רבות נוטות להתעלם מהמצב, לשם שמירה על כבוד הדייר או מתוך מבוכה. גם השכנים לעיתים חוששים להתלונן.
אבל ככל שהבעיה נדחקת – היא מחמירה. לכן, כל גילוי מוקדם חשוב: ריח חריף שעולה מקומה מסוימת, דירה עם חלונות סגורים תמידית, הצטברות חריגה של חפצים בחדר מדרגות או בחניה – כל אלו יכולים להצביע על צורך בפנייה לגורמים מקצועיים.
רמת גן כעיר מובילה בשירותי סיוע
עיריית רמת גן, בשיתוף עם מרכזי רווחה קהילתיים, מפעילה תוכניות סיוע לקשישים, שירותי פסיכולוגיה קהילתית וסיוע משפטי. שילוב של מידע ציבורי, קו סיוע, ויחידות התערבות מאפשרים לעיר להתמודד בצורה מערכתית עם התופעה – אך עדיין נדרש שיתוף פעולה מצד התושבים.
"המטרה שלנו היא לא רק לנקות דירה", מדגישים במרכז הארצי לפינוי דירות. "אנחנו רוצים להחזיר לאנשים את החיים. וזה תהליך שדורש רגישות, התמדה ואמון".