גם כשבני זוג נפרדים, הם לא נפרדים מהילדים, וחשוב שימשיכו לשמש כהורים אחראיים עבור הילדים. חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962 סע' 14 קובע : ההורים הם האפוטרופסים הטבעיים של ילדיהם הקטינים. סעיף 15 לחוק קובע את מעמד ההורים: " אפוטרופסות ההורים כוללת את החובה והזכות לדאוג לצרכי הקטין, לרבות חינוכו, לימודיו, הכשרתו לעבודה ולמשלח-יד ועבודתו, וכן שמירת נכסיו, ניהולם ופיתוחם; וצמודה לה הרשות להחזיק בקטין ולקבוע את מקום מגוריו, והסמכות לייצגו."
הורות היא אחריות אדירה וגם סיפוק עצום והמון רגעים של כיף, ולכן חלוקת הזמנים שבהם נמצאים הילדים אצל כל הורה הוא אחד הנושאים המרכזיים בכל הסדר גירושין אם לא המרכזי ביותר.
חשוב להיעזר בעו"ד בעל ותק העוסק בתחום כדי למצות את הזכויות המגיעות לכל אחד ואחת מכם, וכן כדי להשיג את מה שלא תוכלו להשיג בשום דרך אחרת.
חזקת הגיל הרך
קביעת בית המשפט באין הסכם בין ההורים לגבי האחריות ההורית נמצא בסעיף 25 לחוק: " לא באו ההורים לידי הסכם כאמור בסעיף 24, או שבאו לידי הסכם אך ההסכם לא בוצע, רשאי בית המשפט לקבוע את העניינים האמורים בסעיף 24 כפי שייראה לו לטובת הקטין, ובלבד שילדים עד גיל 6 יהיו אצל אמם אם אין סיבות מיוחדות להורות אחרת."
הסעיף הזה למעשה מעגן את עניין "חזקת הגיל הרך". על-פי הסעיף בחוק, במקרה של ילדים עד גיל 6 ובהיעדר הסכמה בין ההורים, תועדף משמורת אם.
כלומר, האחריות ההורית תהיה אצל האם ולאב ייקבעו הסדרי ראייה/שהות. מה שיגבר על האמור בחוק הוא טובת הקטין. הנטייה כיום היא כי ככל ואב מעוניין לקחת חלק בגידול ילדיו הדבר ניתן לו, כמובן שהדבר דורש מינוי של עו"ס לסדרי דין ע"י בית המשפט אשר תבחן את היכולות של ההורים ותגיש תסקיר ובו רקע והמלצות לבית המשפט באשר להסדרי השהות מועדפים.
היתרונות של אחריות הורית משותפת ( משמורת משותפת )
עורך דין גירושין בראשון לציון, וכך גם כל המומחים האחרים בתחום, ממליצים על משמורת משותפת – הן לילדים מעל גיל 6 והן לילדים קטנים יותר (פרט לתינוקות שעדיין יונקים). היתרון הראשון של המצב שבו הילדים שוהים חצי מהזמן אצל האב וחצי מהזמן אצל האם הוא שבכך שני ההורים מעורבים בגידול ובטיפול בילדיהם. עוד יתרון הוא שבדרך זו ניתן לשמר קשר תקין בין ההורים ולשדר לילדים מסר חשוב והוא כי למרות שההורים נפרדו הם לא נפרדו מהם ועדיין משתפים פעולה ביחד כדי לגדל אותם.
רצון הילדים
ככל שהילד או הילדה גדולים יותר ( 13 ומעלה ), כך הרצון שלהם עשוי להוות שיקול משמעותי יותר בעת מתן החלטה של בית המשפט, כמובן שבית המשפט נעזר בעו"ס לסדרי דין אשר בוחנת את פני הדברים וממליצה מה אילו הסדרי שהות נכונים בכל מקרה ומקרה. כאשר המחלוקת בין ההורים עצימה במקרים מסוימים ימנה בית המשפט אפוטרופוס לדין לילדים, אשר ישמש כנציגם של הילדים בבית המשפט. מטרת האפוטרופוס לדין לדאוג שטובת הילדים תהיה מקסימלית.
השפעת המשמורת על המזונות ( בע"מ 919/15 )
בע"מ 919/15 הוא פסק דין שניתן בבית המשפט העליון של מדינת ישראל, שעסק בשאלת חישוב גובה המזונות כאשר שני ההורים חולקים משמורת משותפת על ילדיהם. פסק הדין עוסק בשינוי משמעותי בגישת בתי המשפט לגבי חיוב המזונות במקרים של משמורת משותפת, והפסיקה בו השפיעה על דרך קביעת חובת המזונות והיקפם בין ההורים. פסק הדין דן בין היתר בעניינים הללו:
- שוויון בנטל: בית המשפט קבע שחלוקת הנטל בין שני ההורים צריכה להיות שוויונית ככל האפשר. כאשר לשני ההורים הכנסות דומות והם חולקים משמורת משותפת, יש לבחון מחדש את חובת המזונות על מנת להגיע לחלוקה צודקת ביניהם. עורך דין מזונות יוכל לסייע בנושא.
- שיקולים כלכליים: השופטים הכניסו למשוואה את נושא הכנסתם של ההורים, תוך קביעה שאב שהכנסתו דומה להכנסת האם והוא חולק עמה משמורת ילדים – לא יחויב במזונות אם ניכר שצרכי הילדים מסופקים בביתם של שני ההורים בצורה שוויונית.
- עקרון טובת הילד: העיקרון המרכזי בפסיקת המזונות הוא טובת הילד. בית המשפט דן בצורך להבטיח שהילדים יקבלו את צורכיהם החומריים משני ההורים, תוך איזון בין רצון לשמור על רמת חיים דומה בשני הבתים בהם הילדים חיים.
- פסיקת מזונות במצב של משמורת משותפת: ההכרעה בפסק דין זה שינתה את התפיסה הקודמת, לפיה האב היה מחויב בתשלום מזונות גם במקרים של משמורת משותפת, והביאה למצב שבו המזונות ייקבעו בהתאם לחלוקת זמני השהות של הילדים בין שני ההורים ולפי כושר ההשתכרות היחסי של כל אחד מהם.
פסק הדין בבע"מ 919/15 קידם את העקרונות של שוויון בנטל ההורות בין ההורים תוך שמירה על טובת הילדים, והיה בעל השפעה רחבה על חישוב גובה המזונות בישראל במקרים של משמורת משותפת.
בכל מקרה מומלץ להיעזר בשירות של עורך דין גירושין בראשון לציון כדי להגיע למשמורת האופטימלית, הן עבורכם והן למען הילדים. לעורך דין ארתור גורביץ ניסיון רחב היקף שמתורגם לאסטרטגיה הנכונה ביותר בכל מקרה.